
Als je een fietsroute wilt vinden, een route door onbekend terrein wilt uitstippelen of wilt zien wat andere fietsers van plan zijn, kan een app voor fietsrouteplanning u van dienst zijn.
Fietsapps voor routeplanning en navigatie helpen u meer wegen en plaatsen om te fietsen te ontdekken. Met de beste fietsapps voor routeplanning kun je zowel je eigen ritten plannen als routes van andere fietsers ontdekken. Sommige apps doen het zware werk en plannen een route voor je als je een bestemming opgeeft, wat ideaal is voor avonturen onderweg of fietsen in de stad.
De beste fietsapps helpen je bij het plannen van een route, effectieve training, het repareren van je fiets en nog veel meer. Er is geen tekort aan apps voor fietsers, en er komen er steeds meer bij, dus soms kan het moeilijk zijn om het kaf van het koren te scheiden.
Apps zoals Strava, Komoot en Ride with GPS omvatten een online database van reeds bestaande routes die door gebruikers zijn geüpload, samen met de kaartentools die nodig zijn om je eigen routes te ontwerpen.
Strava
Strava, de bekendste en meest gebruikte dienst voor het bijhouden van trainingen, werd opgericht in 2009. Sindsdien kunnen fietsers met behulp van een GPS-apparaat op hun telefoon hun activiteiten registreren en deze vervolgens op een kaart zetten, samen met andere gegevens zoals snelheid en duur. Naast de oorspronkelijke missie om individuele atleten te motiveren door ze virtueel met elkaar te verbinden, heeft Strava duidelijk besloten dat er geld te verdienen valt door zich om te vormen tot een soort sociaal platform voor atleten. Dit betekent dat een groot deel van het huidige dashboard bestaat uit een feed met de activiteiten van atleten die je volgt. Erg leuk als je dat soort dingen interessant vindt, minder nuttig als je dat niet bent, maar het betekent wel dat je kunt zien wat je vrienden aan het doen zijn en hun routes kunt gebruiken. Tegelijkertijd krijg je gegevens over je eigen ritten via het aangrenzende tabblad trainingslogboek. Voor degenen die meer geïnteresseerd zijn in het vinden van plaatsen om naartoe te gaan, is er de optie om te zoeken in al bestaande routes of om routes op te slaan die je hebt gezien in je feed. Met de route verkenner is het ook mogelijk om routes zoeken op naam of locatie. De Strava app is gratis, maar heeft ook premium opties. Naast het samenstellen van je eigen routes, krijg je via abonneren ook toegang tot een meer gedetailleerd trainingslogboek, samen met opties om je in te schrijven voor trainingsschema’s en prestatieanalyses.
Google Maps
Apple heeft een aantal geweldige dingen gedaan in de wereld van de technologie, maar het kan Google niet verslaan op het gebied van kaarten. Net zoals je je telefoon gebruikt om plaatsen op te zoeken, een paar recensies te lezen en dan naar de plaats te gaan die je kiest, kun je Google Maps ook hiervoor gebruiken – en er komen op fietspaden en fietsvriendelijke routes. Zoals elke app is hij niet foolproof, maar in deze categorie is hij een van de beste die er is. De audio turn-by-turn instructies zijn ook leuk tijdens het rijden: voor fietsers die ervoor kiezen om met een koptelefoon te rijden, kun je je telefoon in je zak hebben en gemakkelijk komen waar je moet zijn. En het beste van allemaal: de app is gratis te gebruiken en is op de meeste telefoons al standaard gedownload! De app werkt ook goed op bijna alle smartwatches en fietshorloges!
Komoot
Hoewel Google Maps waarschijnlijk de gouden standaard is voor navigatie in het algemeen, kan het soms een beetje tekort schieten voor fietsroutes. Komoot maakt gebruik van de open-source OpenStreetMap database en stelt je in staat om weg-, mountainbike- en gravelritten te plannen, evenals woon-werkverkeer. Het grote verschil met Google Maps zit in de routing, waar Komoot probeert de meest efficiënte route te kiezen, rekening houdend met hoe fietsvriendelijk een weg of pad is, evenals je conditie. Aan de hand van een start- en eindpunt vertelt Komoot je de moeilijkheidsgraad, de vereiste conditie, het wegdek dat je zult tegenkomen en een hoogteprofiel. Zodra je de route hebt gestart, geeft het je de snelheid, de afgelegde afstand en de resterende afstand aan en kan je de route gemakkelijk onderweg wijzigen. Je kunt ook andere route-aanbevelingen in je lokale omgeving bekijken. Komoot biedt ook hoogtepunten aan, voorgesteld door lokale gebruikers en Komoot ambassadeurs. Dit kan een leuke manier zijn om onbekende juweeltjes in je omgeving te ontdekken. Daarnaast heeft Komoot ook een premium optie. Een premium abonnement geeft toegang tot extra functies, zoals een meerdaagse planner en live tracking.
Of je nou een dagje wil fietsen om wat nieuws in de omgeving te ontdekken, of wat professioneler bent, de bovenstaande apps bieden voor ieder wat wils, en zijn erg makkelijk te gebruiken en te downloaden.