Fotografie-hobby: wat heb je nodig om thuis een kleine studio in te richten?

fotografie-hobby

Een fotografie-hobby kost geld. Vooral als je het een beetje serieus benadert. Wil je graag thuis een kleine studio inrichten? Misschien heb je zelf al wat vooronderzoek gedaan en zo niet, dan kom je er op deze pagina achter wat je zoal nodig hebt om thuis een kleine studie in te richten. Je kan ervoor kiezen om tweedehands fotografie spullen aan te schaffen of nieuw.

Kleine fotostudio inrichten

thuis fotostudioIs fotograferen je hobby en wil je deze passie verder uitbouwen? Thuis een kleine studio inrichten is een volgende stap naar het professionaliseren van je hobby.

Om een kleine fotostudio in te richten heb je een aantal zaken nodig waaronder lichtbronnen, een achtergrondsysteem en een statief. Ook zal je waarschijnlijk je muren van een likje verf moeten voorzien.

Muurverf

Laten we beginnen bij de basis: De muren verven. Vaak worden de muren vergeten bij het inrichten van een minifotostudio aan huis. Gebruik een neutrale teint en het liefst grijs. Witte muren weerkaatsen het flitslicht erg. Je zult daar rekening mee moeten maken bij het maken van foto’s. Bij een neutrale kleur zoals grijs heb je geen last van reflecties. Belangrijk: Kies dan wel voor mat verf.

Lichtbronnen

Het mooiste is natuurlijk wanneer je overdag gebruik kan maken van natuurlijk licht. Heb je een groot raam met veel lichtinval? Richt daar dan je studio op in. Ook hier is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het licht niet rechtstreeks  het onderwerp verlicht. Je krijgt dan namelijk last van schaduwen.

Om het licht diffuus te maken zou je een wit laken voor het raam kunnen hangen. Heb je geen groot raam als lichtbron, dan zal je lichtapparatuur moeten aanschaffen waaronder een externe flitser, een fotolamp (bouwlamp). Lichtvormers zijn eigenlijk ook onmisbaar in een kleine fotostudio voor thuis. Veelgebruikte lichtvormers zijn softboxen en natuurlijk ook de paraplu. Met een lichtvormer kan je zacht licht creëren.

achtergrondsysteem greenkeyAchtergrondsysteem

Met alleen een grijze muur (of welke andere kleur je ook kiest) en lichtbronnen ben je er nog niet. Om professioneel te werk te kunnen gaan heb je ook een achtergrondsysteem nodig. Deze kan je bevestigen aan het plafond middels een ophangsysteem of aan de muur. Kies bij voorkeur voor verschillende kleuren.

Achtergronden zijn er in allerlei verschillende maten en soorten. Dus ook voor een kleine fotokamer zijn er geschikte achtergronden te koop. Papierrollen zijn verreweg het goedkoopst. PVC rollen zijn echter voordeliger in aanschaf als je de kosten uitsmeert over de langere termijn. Meer informatie én tips om wat je best koopt kan je hier vinden op Dotrix.be.

Studiotafel

Een studiotafel kan je zelf fabriceren als je handig bent, maar ben je niet zo handig of heb je geen zin om zelf een studiotafel te bouwen, dan kan je deze ook gewoon aanschaffen natuurlijk. Dergelijke tafels zijn onmisbaar als je vaak kleinere producten wilt fotograferen. Je kan staand werken en bij zo’n tafel lopen zowel de achter- als ondergrond in elkaar over. Een studiotafel heeft altijd een witte plaat die licht doorlaat (lichtdoorlatend is). Zo kan je het product dat je wilt fotograferen ook van de onderkant belichten.

Statief

Een fotostudio zonder statief, dat kan natuurlijk niet. Al zijn er ook fotografen die alle foto’s uit de hand maken. Je kan met een statief foto’s vanuit een vast standpunt maken. Maak complete series en dat zonder enige beweging. Een statief gebruik je vooral bij macrofotografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zelf thuis pizza maken
Hobby

Zelf thuis pizza maken: hoe begin je eraan?

Als je ooit hebt gedroomd van het maken van je eigen pizza, dan is dit artikel iets voor jou. In dit artikel zullen we je alle informatie geven die je nodig hebt om thuis pizza te maken. Van de ingrediënten tot de stappen die je moet volgen, we hebben alles voor je op een rijtje […]

Read More
warming up
Gezondheid & Lichaam Hobby

Warming up: 5 beste oefeningen

Als je weinig tijd hebt, kom je misschien in de verleiding om een warming-up over te slaan en meteen aan je workout te beginnen. Maar als je dat doet, loop je een groter risico op blessures en worden je spieren zwaarder belast. Als je je voorbereidt op een training, of het nu gaat om cardiotraining, […]

Read More
fietsapps
Hobby Gezondheid & Lichaam

Beste fietsnavigatie-apps + handige tips

Als je een fietsroute wilt vinden, een route door onbekend terrein wilt uitstippelen of wilt zien wat andere fietsers van plan zijn, kan een app voor fietsrouteplanning u van dienst zijn. Fietsapps voor routeplanning en navigatie helpen u meer wegen en plaatsen om te fietsen te ontdekken. Met de beste fietsapps voor routeplanning kun je […]

Read More