Hoe e-sigaretten valselijk worden voorgesteld als schadelijker dan roken

e-sigaret

Ik ben extreem gefrustreerd. Sinds twee jaar ben ik met dank aan de medewerkers van mijn lokale dampshop in Antwerpen in de Anselmostraat gestopt met roken en overgestapt naar de Hexa elektronische sigaret. Mijn dokter liet me weten dat dit geen optimale oplossing is (beter is nog helemaal stoppen met dampen én roken, natuurlijk), maar dat ik het wél echt als een minder schadelijk alternatief kan zien van mijn sigaret. Hij raadde me aan om de mensen van de winkel advies te vragen, en die hebben me geweldig geholpen. Ik ben gestart op 20mg nicotine, en damp vandaag de dag nog maar met een nicotinegehalte van de helft.

vrouw met e-sigaretIk ben hier trots op, en heb heel wat wetenschappelijk onderzoek gelezen dat me ondertussen wel écht heeft overtuigd van het feit dat vapen een heel stuk minder schadelijk is dan roken. Maar: elke keer als ik tussen rokers sta en mijn e-sigaret bovenhaal krijg ik hetzelfde verhaal te horen: “dat is nog zoveel ongezonder dan roken”. Dat is niet waar, daar is iedereen met kennis van zaken het over eens – zelfs Stefaan Hendrickx van het Vlaams Instituut Gezond Leven, een onafhankelijk expertisecentrum.

Ik vraag me dus oprecht af waarom rokers zo erg geloven in de misinformatie die ze via via opvangen, en volgens mij zit het probleem in de beperkte mogelijkheden van de vapesector om te communiceren over de waarheden omtrent vapen. Als dàt zou kunnen zouden heel wat meer rokers de weg durven nemen naar het dampen, en dus ook heel wat minder gezondheidsnadelen aan hun nicotineverslaving overhouden.

Ik weet dat de minister van volksgezondheid mijn blog niet leest – maar toch – hier moeten we toch iets aan kunnen veranderen? Roken is zo’n enorme killer; waarom embracen we met z’n allen geen alternatief dat miljoenen levens kan redden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

warming up
Gezondheid & Lichaam Hobby

Warming up: 5 beste oefeningen

Als je weinig tijd hebt, kom je misschien in de verleiding om een warming-up over te slaan en meteen aan je workout te beginnen. Maar als je dat doet, loop je een groter risico op blessures en worden je spieren zwaarder belast. Als je je voorbereidt op een training, of het nu gaat om cardiotraining, […]

Read More
mediteren
Gezondheid & Lichaam Persoonlijk

Het belang van mediteren om tot rust te komen

In de huidige tijd, waarin we allemaal druk zijn, is het belangrijk om af en toe eens een momentje voor onszelf te nemen. De één vindt het prettig om een eind te gaan wandelen, de ander gaat liever naar de sportschool en weer een ander vindt het heerlijk om te mediteren. Omdat we zien dat […]

Read More
fietsapps
Hobby Gezondheid & Lichaam

Beste fietsnavigatie-apps + handige tips

Als je een fietsroute wilt vinden, een route door onbekend terrein wilt uitstippelen of wilt zien wat andere fietsers van plan zijn, kan een app voor fietsrouteplanning u van dienst zijn. Fietsapps voor routeplanning en navigatie helpen u meer wegen en plaatsen om te fietsen te ontdekken. Met de beste fietsapps voor routeplanning kun je […]

Read More