Hoe e-sigaretten valselijk worden voorgesteld als schadelijker dan roken

e-sigaret

Ik ben extreem gefrustreerd. Sinds twee jaar ben ik met dank aan de medewerkers van mijn lokale dampshop in Antwerpen in de Anselmostraat gestopt met roken en overgestapt naar de Hexa elektronische sigaret. Mijn dokter liet me weten dat dit geen optimale oplossing is (beter is nog helemaal stoppen met dampen én roken, natuurlijk), maar dat ik het wél echt als een minder schadelijk alternatief kan zien van mijn sigaret. Hij raadde me aan om de mensen van de winkel advies te vragen, en die hebben me geweldig geholpen. Ik ben gestart op 20mg nicotine, en damp vandaag de dag nog maar met een nicotinegehalte van de helft.

vrouw met e-sigaretIk ben hier trots op, en heb heel wat wetenschappelijk onderzoek gelezen dat me ondertussen wel écht heeft overtuigd van het feit dat vapen een heel stuk minder schadelijk is dan roken. Maar: elke keer als ik tussen rokers sta en mijn e-sigaret bovenhaal krijg ik hetzelfde verhaal te horen: “dat is nog zoveel ongezonder dan roken”. Dat is niet waar, daar is iedereen met kennis van zaken het over eens – zelfs Stefaan Hendrickx van het Vlaams Instituut Gezond Leven, een onafhankelijk expertisecentrum.

Ik vraag me dus oprecht af waarom rokers zo erg geloven in de misinformatie die ze via via opvangen, en volgens mij zit het probleem in de beperkte mogelijkheden van de vapesector om te communiceren over de waarheden omtrent vapen. Als dàt zou kunnen zouden heel wat meer rokers de weg durven nemen naar het dampen, en dus ook heel wat minder gezondheidsnadelen aan hun nicotineverslaving overhouden.

Ik weet dat de minister van volksgezondheid mijn blog niet leest – maar toch – hier moeten we toch iets aan kunnen veranderen? Roken is zo’n enorme killer; waarom embracen we met z’n allen geen alternatief dat miljoenen levens kan redden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

fietsapps
Hobby Gezondheid & Lichaam

Beste fietsnavigatie-apps + handige tips

Als je een fietsroute wilt vinden, een route door onbekend terrein wilt uitstippelen of wilt zien wat andere fietsers van plan zijn, kan een app voor fietsrouteplanning u van dienst zijn. Fietsapps voor routeplanning en navigatie helpen u meer wegen en plaatsen om te fietsen te ontdekken. Met de beste fietsapps voor routeplanning kun je […]

Read More
wijn ongezond
Gezondheid & Lichaam Hobby

Is wijn ongezond? Hoeveel glazen wijn is écht te veel per week?

Wijn ongezond? Laten we direct met de deur in huis vallen: nee, wijn is niet per definitie ongezond.  Eens een wijntje drinken leidt echt niet meteen tot schade en het veroorzaakt geen enge ziektes. Toch sta je ervan te kijken hoeveel glazen wijn echt te veel is per week. Drink jij te veel wijn? Lees […]

Read More
blaasontsteking
Gezondheid & Lichaam

Hoe op natuurlijke wijze een blaasontsteking voorkomen?

Wist je dat een blaasontsteking misschien een onschuldige ontsteking lijkt maar dat je er echt voor moet oppassen? Oké, iedereen krijgt in zijn of haar leven wel eens een blaasontsteking. Niets om je zorgen over te maken. Maar wordt het bij jou chronischer van aard en heb je vaker last van een ontstoken blaas, dan […]

Read More