Net als ik bang van slangen? Snake Island in Brazilië is… drama!

Snake Island

Het eiland ‘Ilha da Queimada Grande’ is gelegen voor de Braziliaanse kust en kent ook wel de bijnaam Snake Island. Het eiland heeft deze bijnaam niet voor niets gekregen, want het is één van de gevaarlijkste plekken ter wereld. Je komt op het eiland vrijwel iedere meter een slang tegen, waardoor de gevaarlijkste slagen op aarde. Het is dan ook strikt verboden om Snake Island te betreden. Overigens zijn er ook nog tal van andere dieren woonachtig op het Braziliaanse slangeneiland, maar die fungeren meestal als prooi voor de slangen. Echter is voedsel moeilijk te verkrijgen op het eiland, waardoor kannibalisme voorkomt.

Historie van Snake Island

Duizenden jaren geleden maakte het eiland nog deel uit van het vaste land, maar door de stijging van de zeespiegel kwam daar meer dan 11.000 jaar geleden verandering in. Een lange tijd geleden was het de bedoeling om een bananenplantage op Ilha da Queimada Grande te vestigen, maar de plantage is er nooit gekomen. Dat kwam omdat het eiland zeer gevaarlijk bleek te zijn voor mensen. De meest verschrikkelijke verhalen zijn dan ook bekend over Snake Island.

Een visser kwam in de problemen, omdat zijn boot het had begeven. De visser besloot om zo snel als mogelijk van het water te gaan en kwam terecht op Snake Island. Er werd een lange tijd niets van de man vernomen. De Braziliaan werd later op het eiland in een plas van zijn eigen bloed teruggevonden. Een ander verhaal gaat over een gezin, dat op het eiland ging wonen. De man des huizes was werkzaam als vuurtorenwachter op Ilha da Queimada Grande. Op een avond zouden een groot aantal slangen de woning van het gezin in zijn geglipt. De familie probeerde het huis te ontvluchten, maar zonder succes. Er bleken nog enkele tientallen dan al niet honderden slangen voor het huis te wachten. Het gezin werd vermoord door de beruchte slangen en de gezinsleden zijn een tijdje later gevonden op verschillende plekken op het eiland.

Stropers teisteren Snake Island

Het is niet toegestaan om op eigen houtje Snake Island te betreden, enkel de leden van de marine hebben daar toestemming voor gekregen. In zeer uitzonderlijke gevallen mogen wetenschappers onder begeleiding een kijkje nemen op het Braziliaanse slangeneiland. Het is levensgevaarlijk en onnodig om het eiland te betreden. De marine is wel actief op Snake Island, aangezien er veel stropers zijn die de slangen vermoorden. De huiden van de slangen worden verkocht voor grote bedragen, waardoor het voor de arme Brazilianen een interessante business is.

Dodelijke Bothrops Insularis

Een van de meest beruchte slangen op Snake Island is de Bothrops Insularis. De slang komt uitsluitend voor op het Braziliaanse eiland en kan een lengte van bijna 120 centimeter bereiken. De slang is te herkennen aan een geelachtige kleur en enkele vlekjes. Normaliter krijgt een slang meer dan zes kleintjes per jaar, waardoor het populatie van de Bothrops Insularis blijft groeien op het eiland. Het is misschien niet de giftigste slang op aarde, maar een beet op Snake Island zal naar alle waarschijnlijkheid fataal zijn.

Een beet van de Bothrops Insularis biedt een overlevingskans van rond de 93% bij een directe behandeling. Na de behandeling stijgt de overlevingskans naar 97%. Snake Island is alleen te ver verwijderd van de benodigde voorzieningen om de behandeling te starten. Direct na de beet volgen meerdere lichamelijke problemen. Je kan last krijgen van hersenbloedingen, nierfalen, braken, misselijkheid en bloedblaasjes.

Snake Island op de televisie

Het Braziliaanse Snake Island verscheen in 2015 op de televisie in de speciale serie Treasure Quest. Het doel van de deelnemers is om een waardevolle schat te vinden. Het gaat om schatjagers met veel ervaring en kennis. Het eerste seizoen werd opgenomen op Snake Island en bestond uit een zestal afleveringen. Er zijn online nog voldoende beelden terug te vinden van de Amerikaanse televisieserie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

originele reisopties
Reizen Hobby

Goedkoop reizen: enkele originele reisopties die niet duur zijn in 2021

Anno 2021 is goedkoop op vakantie gaan nog altijd mogelijk. Maar heb je weinig budget en wil je daarom zo goedkoop mogelijk reizen, dan wordt dat wat lastiger. Met de auto reizen is duur. De trein nemen niet veel goedkoper en de prijzen voor vliegtickets naar verre bestemmingen zijn ook niet echt aanlokkelijk. Tenzij je […]

Read More