Hoe op natuurlijke wijze een blaasontsteking voorkomen?

blaasontsteking

Wist je dat een blaasontsteking misschien een onschuldige ontsteking lijkt maar dat je er echt voor moet oppassen? Oké, iedereen krijgt in zijn of haar leven wel eens een blaasontsteking. Niets om je zorgen over te maken. Maar wordt het bij jou chronischer van aard en heb je vaker last van een ontstoken blaas, dan is het verstandig om eens naar de huisarts te gaan en het probleem voor te leggen. Ontstekingen in het lichaam, hoe klein ook, kunnen op latere leeftijd kanker veroorzaken. Bovendien kan een blaasontsteking erg pijnlijk zijn en je slapeloze nachten bezorgen. Gelukkig zijn er voldoende manieren om op een natuurlijke wijze een blaasontsteking te voorkomen! Daarover informeren we jou op deze plek.

Blaasontsteking, wat is het?

Een blaasontsteking is een ontsteking aan de binnenzijde van de blaas. Het zijn bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken. De blaasontsteking is één van de meest voorkomende ontstekingen. Het komt veel voor bij vrouwen en met name in de leeftijd vanaf 15 tot 25 jaar en bij vrouwen die ouder zijn dan 65 jaar. De oorzaken van een blaasontsteking zijn heel divers.

Oorzaken van blaasontsteking

blaasontsteking voorkomenMannen blijken veel minder vaak blaasontsteking te krijgen dan vrouwen. De oorzaak? Vrouwen hebben de uitgang van hun plasbuis dichtbij die van de anus liggen. En de plasbuis is ook nog eens korter dan die van mannen. Zodoende krijgen bacteriën bij vrouwen sneller de kans om over te springen naar de plasbuis. En vanuit de plasbuis naar de blaas is maar een klein eind. Er zijn vrouwen die erg vaak een blaasontsteking krijgen. Met name na de overgang is de kans daarop groter.

Zo wordt het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina kwetsbaarder en daar kunnen bacteriën zich ophopen en in de plasbuis terecht komen. Andere oorzaken zijn een verzakking van de baarmoeder (de blaas kan dan niet volledig geleegd worden), vrijen, het gebruik van een zaaddodend glijmiddel, het gebruik van een katheter, bij niet- of blaasstenen en bij een verminderde weerstand door bijvoorbeeld diabetes.

Kan je op natuurlijke wijze een blaasontsteking voorkomen?

blaasontsteking voorkomenKun je een blaasontsteking voorkomen op een natuurlijke wijze? Ja, dat kan zeker. Drink dagelijks voldoende water (het liefst minimaal 2 liter water per dag) en als je moet plassen, plas dan je blaas helemaal leeg. Als je vrijt gebruik je geen zaaddodend glijmiddel en probeer na het vrijen ook meteen te urineren. Zo plas je de bacteriën uit. Maak je billen na het ontlasten en urineren schoon door het wc-papier van voren naar achteren te vegen.

Het is niet zeker dat specifieke groenten en fruit blaasontstekingen kunnen voorkomen. Datzelfde geldt voor probiotica. Wat wel meehelpt is een goede algemene gezondheid en voldoende weerstand op te bouwen. Eet voldoende groenten en fruit, beweeg veel en zorg ervoor dat je lichaam goed gehydrateerd blijft door voldoende water te drinken. Enkele natuurlijke middeltjes die, naar het schijnt, wel goed werken tegen een blaasontsteking zijn Beredruif, D-Mannose en Cranberrysap. Er zijn ook speciale theesoorten die kunnen helpen, daarover kan je hier heel wat meer info terugvinden. Keep it healthy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

warming up
Gezondheid & Lichaam Hobby

Warming up: 5 beste oefeningen

Als je weinig tijd hebt, kom je misschien in de verleiding om een warming-up over te slaan en meteen aan je workout te beginnen. Maar als je dat doet, loop je een groter risico op blessures en worden je spieren zwaarder belast. Als je je voorbereidt op een training, of het nu gaat om cardiotraining, […]

Read More
mediteren
Gezondheid & Lichaam Persoonlijk

Het belang van mediteren om tot rust te komen

In de huidige tijd, waarin we allemaal druk zijn, is het belangrijk om af en toe eens een momentje voor onszelf te nemen. De één vindt het prettig om een eind te gaan wandelen, de ander gaat liever naar de sportschool en weer een ander vindt het heerlijk om te mediteren. Omdat we zien dat […]

Read More
fietsapps
Hobby Gezondheid & Lichaam

Beste fietsnavigatie-apps + handige tips

Als je een fietsroute wilt vinden, een route door onbekend terrein wilt uitstippelen of wilt zien wat andere fietsers van plan zijn, kan een app voor fietsrouteplanning u van dienst zijn. Fietsapps voor routeplanning en navigatie helpen u meer wegen en plaatsen om te fietsen te ontdekken. Met de beste fietsapps voor routeplanning kun je […]

Read More