
Stress is een probleem waar veel mensen steeds meer mee te maken krijgen. De prestatiemaatschappij waarin we tegenwoordig leven is een belangrijke oorzaak hiervan. Niet alleen jongere mensen kunnen hier last van krijgen. Het komt zeker ook bij ouderen voor.
Een beetje ‘gezonde’ stress op zijn tijd is best goed. Het zorgt ervoor dat je goed kunt presteren. Na je inspanning en prestatie neemt de spanning weer af. Stress wordt ongezond op het moment dat spanning langdurig aanhoudt zonder dat er een daadwerkelijke dreiging is en je niet meer tot rust komt. Deze situatie kan, als die structureel wordt, leiden tot allerlei lichamelijke en mentale klachten en uiteindelijk tot een burn-out. De oorzaken zijn vaak werk gerelateerd maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn.
Zorg dat je de stress herkent en dat je er ook iets mee gaat doen. Waar je zelf het meest aan kan doen, is je persoonlijke veerkracht, zowel mentaal als fysiek. Mentale veerkracht krijg je bijvoorbeeld door een positieve instelling en een sterke motivatie. Fysieke veerkracht krijg je onder andere door een goede nachtrust, gezonde voeding en voldoende beweging. Bij beweging kun je denken aan sporten, of een heerlijke wandel- of fietstocht. Maar ook gewoon buiten bezig zijn in je tuin bijvoorbeeld.
Tuinieren
Tuinieren is veel gezonder voor je dan je zou denken. Ben je graag buiten in je tuin bezig? Op je gemak plantjes poten, schoffelen of snoeien, het draagt er allemaal aan toe dat je stress terugdringt en dat je tot rust komt. Ook als je wat minder groene vingers hebt, of alleen maar een balkon hebt is het de moeite waard om toch wat planten neer te zetten. Als je er een fijne stoel bij zet waar je heerlijk kunt zitten en genieten van je planten, heeft dit al een heel positieve invloed.
De natuur in het algemeen heeft een zeer positieve invloed op je immuunsysteem en je gemoedstoestand. Doordat je lekker buiten bezig bent in het zonnetje terwijl de vogeltjes fluiten voel je je zeer ontspannen. Het tuinieren dan ook een zeer goede bezigheid om het stressniveau te verlagen. Dit komt doordat je je gedachten, die een belangrijke rol spelen bij stress, meer naar buiten richten. Je kunt beter afstand nemen van negatieve zaken die in je gedachten spelen. Hierdoor komt je lichaam tot rust waardoor je ook beter hersteld.
Een ander belangrijk middel tegen stress is beweging. Tuinieren vraagt vaak meer inspanning dan je denkt. Je bent druk in de weer met allerlei dingen zoals water geven, op je knieën onkruid wieden, schoffelen en wat nog niet meer allemaal. Als je lekker in het zonnetje werkt, vang je ook nog eens veel vitamine D op. Naast dat dit goed voor je immuunsysteem is, heeft een heel positieve invloed op je gemoedstoestand.
Als je lekker in de grond aan het graven en spitten bent, komen er ook microben vrij die je dan inademt. De bacterie Mycobacterium vaccae heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en zorgt ervoor dat er meer serotonine door de hersenen worden geproduceerd. Serotonine is het zogenaamde geluks-hormoon waardoor je je dus gelukkiger gaat voelen.
Moestuin
Een moestuin is een ideale omgeving tegen de stress. Het aanleggen ervan is niet echt moeilijk. Het zaaien van groenten is een fluitje van cent. Daarna kan je er lekker bezig zijn en je gedachten verzetten. Na verloop van tijd ook nog eens je eigen groenten en fruit oogsten. Ook als je alleen maar een balkon hebt, kun je al een moestuintje maken in potten of bakken. Zo kun je er ondanks de beperkte ruimte toch van genieten. Eens je de microbe helemaal te pakken hebt koop je voor je het weet je eerste serre!
Onderhoudsvriendelijke tuin
Hou je wel van het buitleven maar heb je geen groene vingers of gewoon wat minder tijd? Dan is de onderhoudsvriendelijke tuin een goed alternatief. Zo heb je niet de druk van het gras te moeten maaien of het onkruid wieden maar kun je toch heerlijk tot rust komen.
Maak het je zelf wat gemakkelijker door grote groepen bloeiende heesters neer te zetten. Gebruik bodembedekkers als onder-beplanting. Hierdoor hoef je niet zoveel onkruid te wieden. Wissel dit wel af met groenblijvers, zodat je ook in de winter nog wat moois heb staan.
Kleuren hebben een grote invloed op onze gemoedstoestand. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kleur groen een zeer positieve en kalmerende uitwerking heeft op ons. Dat is dan ook een van de redenen waarom mensen zich blij en ontspannen voelen in de natuur. Heb jij een mooie en vooral groene tuin? Zorg dan dat je er genoeg tijd voor vrij maakt. De beloning zal groot zijn!