Is wijn ongezond? Hoeveel glazen wijn is écht te veel per week?

wijn ongezond

Wijn ongezond? Laten we direct met de deur in huis vallen: nee, wijn is niet per definitie ongezond.  Eens een wijntje drinken leidt echt niet meteen tot schade en het veroorzaakt geen enge ziektes. Toch sta je ervan te kijken hoeveel glazen wijn echt te veel is per week. Drink jij te veel wijn? Lees wat wetenschappers daarover te vertellen hebben op deze pagina en doe er je voordeel mee…

wijn drinken ongezondIs wijn ongezond?

Is wijn gezond of ongezond? Drink je liever rode wijn dan witte wijn?  Dan kan je nog wel eens geluk hebben. Want hierin zitten antioxidanten en wel in de vorm van ‘polyfenolen’. Dit zijn met name tannines en resveratrol.

Die laatste polyfenol, resveratrol, is een stof waar wetenschappers veel onderzoek naar doen. Het zou namelijk positieve effecten op de gezondheid hebben. En laat nou net dit gezonde stofje niet voorkomen in witte wijn. Rode wijn wordt vaak vanwege zijn gezondheidseffecten aangeprezen – en voor een liefhebber van stevige Italiaanse rode wijnen als ik is dat heel aangenaam!

Maar hoe gezond is rode wijn nog als je dagelijks een glas drinkt? Is een glas wijn per dag te veel? En hoeveel glazen wijn, rode of witte, zijn überhaupt écht te veel per week? Meer info over het verschil tussen rode en witte wijn op vlak van gezondheid kan je hier lezen.

Beperk de risico’s: Meer dan 10 glazen wijn is schadelijk

Het beste drink je helemaal geen alcohol. Laten we daarmee beginnen. Er zitten in bijvoorbeeld rode wijn veel stofjes die gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, maar alcohol is een giftige stof en gewoon niet goed voor je lichaam. Echter, er is zoveel ongezond in het leven.

Genieten van een goed glas wijn moet gewoon kunnen. Maar drink met mate. Meer dan 10 glazen wijn per week is écht schadelijk. Drink daarom maximaal 10 bescheiden glaasjes wijn per week en spreid dit over 7 dagen. Ook doe je er goed aan om eens een aantal dagen niet te drinken.

Wat is een bescheiden glas wijn?

Standaardglazen bevatten, hoe groot de glazen ook zijn en hoeveel alcohol de wijn ook bevat, altijd evenveel alcohol. Drink wijn en andere dranken in de juiste glazen en je weet zeker dat ieder glas nagenoeg evenveel alcohol bevat. Een groot glas wijn schenk je dus niet tot de helft toe vol. Zonder dat je het door hebt drink je twee tot misschien wel drie standaardglazen. Wees liever bescheiden voor jezelf.

sociaal wijn drinken

Jongeren

Ben je onder de 18 jaar oud? Drink dan helemaal geen alcohol is ons devies. Tot ongeveer het 21e levensjaar zijn de hersenen nog in ontwikkeling. Het drinken van alcohol kan dan deze ontwikkeling ernstig schaden. Liever drink je ook geen alcohol onder je 21e levensjaar.

glas wijn drinkenVoor wie is meer dan 10 glazen per week extra schadelijk?

Meer dan 10 glazen wijn drinken per week is écht schadelijk. Maar er zijn doelgroepen voor wie het nog schadelijker is. Extra risico lopen ouderen, jongeren tot 21 jaar, personen die een te laag lichaamsgewicht hebben, drugsgebruikers, mensen die medicatie gebruiken en mensen die verslavingsgevoelig zijn. Ook personen die met psychische problemen kampen wordt ten zeerste afgeraden om alcohol te nuttigen.

Niet schadelijk maar wel onverstandig

In sommige gevallen kan je een glas wijn het beste tijdelijk laten staan. Bijvoorbeeld wanneer je aan het verkeer deelneemt, nadat je gesport hebt, als je gevaarlijke apparaten of machines bediend of bij andere activiteiten waarbij je alert moet blijven (bijvoorbeeld tijdens het babysitten).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

e-sigaret
Gezondheid & Lichaam

Hoe e-sigaretten valselijk worden voorgesteld als schadelijker dan roken

Ik ben extreem gefrustreerd. Sinds twee jaar ben ik met dank aan de medewerkers van mijn lokale dampshop in Antwerpen in de Anselmostraat gestopt met roken en overgestapt naar de Hexa elektronische sigaret. Mijn dokter liet me weten dat dit geen optimale oplossing is (beter is nog helemaal stoppen met dampen én roken, natuurlijk), maar […]

Read More
blaasontsteking
Gezondheid & Lichaam

Hoe op natuurlijke wijze een blaasontsteking voorkomen?

Wist je dat een blaasontsteking misschien een onschuldige ontsteking lijkt maar dat je er echt voor moet oppassen? Oké, iedereen krijgt in zijn of haar leven wel eens een blaasontsteking. Niets om je zorgen over te maken. Maar wordt het bij jou chronischer van aard en heb je vaker last van een ontstoken blaas, dan […]

Read More
gezonder haar
Gezondheid & Lichaam

Vijf makkelijke tips voor gezonder haar in 2021

Je haar vertelt veel over je gezondheid. Mensen die gezegend zijn met een volle, glanzende haardos, die zijn gezonder dan mensen met dof en broos haar. Net zoals je nagels iets aangeven over het ervoor staat met jouw gezondheid, zo gaat dat ook op voor je haar. Met voeding kan je al enorm veel bereiken. […]

Read More