Is wijn ongezond? Hoeveel glazen wijn is écht te veel per week?

wijn ongezond

Wijn ongezond? Laten we direct met de deur in huis vallen: nee, wijn is niet per definitie ongezond.  Eens een wijntje drinken leidt echt niet meteen tot schade en het veroorzaakt geen enge ziektes. Toch sta je ervan te kijken hoeveel glazen wijn echt te veel is per week. Drink jij te veel wijn? Lees wat wetenschappers daarover te vertellen hebben op deze pagina en doe er je voordeel mee…

wijn drinken ongezondIs wijn ongezond?

Is wijn gezond of ongezond? Drink je liever rode wijn dan witte wijn?  Dan kan je nog wel eens geluk hebben. Want hierin zitten antioxidanten en wel in de vorm van ‘polyfenolen’. Dit zijn met name tannines en resveratrol.

Die laatste polyfenol, resveratrol, is een stof waar wetenschappers veel onderzoek naar doen. Het zou namelijk positieve effecten op de gezondheid hebben. En laat nou net dit gezonde stofje niet voorkomen in witte wijn. Rode wijn wordt vaak vanwege zijn gezondheidseffecten aangeprezen – en voor een liefhebber van stevige Italiaanse rode wijnen als ik is dat heel aangenaam!

Maar hoe gezond is rode wijn nog als je dagelijks een glas drinkt? Is een glas wijn per dag te veel? En hoeveel glazen wijn, rode of witte, zijn überhaupt écht te veel per week? Meer info over het verschil tussen rode en witte wijn op vlak van gezondheid kan je hier lezen.

Beperk de risico’s: Meer dan 10 glazen wijn is schadelijk

Het beste drink je helemaal geen alcohol. Laten we daarmee beginnen. Er zitten in bijvoorbeeld rode wijn veel stofjes die gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, maar alcohol is een giftige stof en gewoon niet goed voor je lichaam. Echter, er is zoveel ongezond in het leven.

Genieten van een goed glas wijn moet gewoon kunnen. Maar drink met mate. Meer dan 10 glazen wijn per week is écht schadelijk. Drink daarom maximaal 10 bescheiden glaasjes wijn per week en spreid dit over 7 dagen. Ook doe je er goed aan om eens een aantal dagen niet te drinken.

Wat is een bescheiden glas wijn?

Standaardglazen bevatten, hoe groot de glazen ook zijn en hoeveel alcohol de wijn ook bevat, altijd evenveel alcohol. Drink wijn en andere dranken in de juiste glazen en je weet zeker dat ieder glas nagenoeg evenveel alcohol bevat. Een groot glas wijn schenk je dus niet tot de helft toe vol. Zonder dat je het door hebt drink je twee tot misschien wel drie standaardglazen. Wees liever bescheiden voor jezelf.

sociaal wijn drinken

Jongeren

Ben je onder de 18 jaar oud? Drink dan helemaal geen alcohol is ons devies. Tot ongeveer het 21e levensjaar zijn de hersenen nog in ontwikkeling. Het drinken van alcohol kan dan deze ontwikkeling ernstig schaden. Liever drink je ook geen alcohol onder je 21e levensjaar.

glas wijn drinkenVoor wie is meer dan 10 glazen per week extra schadelijk?

Meer dan 10 glazen wijn drinken per week is écht schadelijk. Maar er zijn doelgroepen voor wie het nog schadelijker is. Extra risico lopen ouderen, jongeren tot 21 jaar, personen die een te laag lichaamsgewicht hebben, drugsgebruikers, mensen die medicatie gebruiken en mensen die verslavingsgevoelig zijn. Ook personen die met psychische problemen kampen wordt ten zeerste afgeraden om alcohol te nuttigen.

Niet schadelijk maar wel onverstandig

In sommige gevallen kan je een glas wijn het beste tijdelijk laten staan. Bijvoorbeeld wanneer je aan het verkeer deelneemt, nadat je gesport hebt, als je gevaarlijke apparaten of machines bediend of bij andere activiteiten waarbij je alert moet blijven (bijvoorbeeld tijdens het babysitten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zelf thuis pizza maken
Hobby

Zelf thuis pizza maken: hoe begin je eraan?

Als je ooit hebt gedroomd van het maken van je eigen pizza, dan is dit artikel iets voor jou. In dit artikel zullen we je alle informatie geven die je nodig hebt om thuis pizza te maken. Van de ingrediënten tot de stappen die je moet volgen, we hebben alles voor je op een rijtje […]

Read More
warming up
Gezondheid & Lichaam Hobby

Warming up: 5 beste oefeningen

Als je weinig tijd hebt, kom je misschien in de verleiding om een warming-up over te slaan en meteen aan je workout te beginnen. Maar als je dat doet, loop je een groter risico op blessures en worden je spieren zwaarder belast. Als je je voorbereidt op een training, of het nu gaat om cardiotraining, […]

Read More
mediteren
Gezondheid & Lichaam Persoonlijk

Het belang van mediteren om tot rust te komen

In de huidige tijd, waarin we allemaal druk zijn, is het belangrijk om af en toe eens een momentje voor onszelf te nemen. De één vindt het prettig om een eind te gaan wandelen, de ander gaat liever naar de sportschool en weer een ander vindt het heerlijk om te mediteren. Omdat we zien dat […]

Read More